Als u van het Domplein richting Lange Nieuwstraat loopt, ziet u al na vijftig meter het statige Huize Molenaar aan uw linkerzijde.

De voorgevel is vier vensters breed en heeft een brede kroonlijst. De empire schuiframen dateren nog uit de eerste helft van de 19e eeuw. De zware voordeur met kozijn en omlijsting dateert ook uit die tijd. De authentieke luiken zijn bij de laatste restauratie opgeknapt en opnieuw bevestigd. Aan de onderzijde van het huis vindt u een hardstenen plint, waarin drie keldervensters zijn opgenomen. Voor het huis ligt een hardstenen stoep die recent gereconstrueerd is naar 18e eeuws origineel, waarvan de restanten rond 1930 nog zichtbaar waren.  

De sobere voorgevel staat in sterk contrast met de uitbundige sfeer binnen. Al direct waant u zich in een rijk verleden van vorstelijke diners en feestelijke soirees. De gang ontleent zijn grandeur aan het rijke stucplafond in Lodewijk XIV stijl, de subtiele kroonluchter en aan de afwisselend brede en smalle ondiepe nissen met marmeren dorpels in de wanden.

Suite, Lounge en Tuinkamer

Op de begane grond vindt u de Suite, de Lounge en de Tuinkamer. De Suite en de Tuinkamer hebben beide een bijzondere schouw in Lodewijk XIV stijl. Ze zijn opgebouwd uit een marmeren mantel met een houten bovenbouw. In de Suite bevat de spiegel een in hout gestoken ornament in de vorm van een bloemenvaas. Zelfs de lambrisering en de vensters zijn nog oorspronkelijke en dateren uit de 18e eeuw. De lichte Tuinkamer biedt zicht op de diepe stadstuin. De Lounge, een wat kleinere ruimte, wordt vaak gebruikt voor buffetten en de befaamde Grand Desserts.

Keuken van Pothoven

Onze bediening opereert vanuit de keuken van Pothoven, bereikbaar via een doorgang onder de trap. Op deze plek bevinden zich de oudste delen van het huis: enkele onderkasten dateren uit de 17e eeuw. Waarschijnlijk zijn bij de bouw van de huidige panden delen uit de vorige bebouwing blijven staan. De keuken van Pothoven ontleent zijn naam aan de heer Pothoven die in de vorige eeuw decennia lang huisknecht was. 

Trap

Wie oog heeft voor detail zal verheugd zijn over de sierlijke eikenhouten trap. De fraai gestoken aanzet wordt bekroond door een sfinx. In België komen dit soort figuren op trappen wel vaker voor, maar in Utrecht is dit absoluut uniek. 

De Scheltema kamers

Eenmaal boven treft u een rustiger sfeer aan in de Scheltemakamers, vooral geliefd bij kleine gezelschappen. Hoewel minder uitbundig dan de begane grond, sluit de sfeer in beide kamers naadloos aan bij de rest van het huis. De Scheltema kamers danken hun naam aan Mw. S. Scheltema die Huize Molenaar bijna dertig jaar op charmante wijze leidde.

De Pauluskamers

Op de tweede verdieping zijn de Pauluskamers speciaal ingericht voor vergaderingen. Vanwege de hoogte in het pand zijn deze kamers uitzonderlijk licht, waaraan ook het okergele schilderwerk bijdraagt. De sfeer is iets moderner van aard dan in de rest van het huis. De Pauluskamers danken hun naam aan de heer Anton Paulus, die vele jaren op karakteristieke wijze leiding gaf aan de bediening.

Het achterhuis

In het achterhuis treft u de Opkamer en de Balkonkamer aan. De opkamer, een van de meeste intieme ruimten in het huis, is gelegen aan de binnenplaats. De Balkonkamer, gelegen boven de Tuinkamer, kijkt uit over de binnenstadstuin. Bij mooi weer kunt u op het balkon van een aperitief genieten.

De stadstuin

Onze geheel ommuurde binnenstadstuin is gelegen binnen de noordbeuk en het middenschip van de voormalige kerk van de Paulusabdij. Aan de noordzijde van de tuin staat de oudste stadsmuur van Utrecht. Het is een gedeelte van de noordelijke zijgevel van de abdijkerk uit omstreeks 1050. De muur is zeven meter lang, vier meter hoog en bijna één meter dik. In het midden van deze tufstenen muur bevindt zich een grote rondboog, die in de 17e eeuw met baksteen is dichtgezet. Bij mooi weer biedt de riante tuin, met name voor huwelijken en recepties, een unieke attractie.

Over de geschiedenis van het pand leest u hier meer, ook kunt u een plattegrond met meer informatie over de capaciteit van onze ruimten downloaden.

U kunt hier een virtuele rondleiding door het huis nemen.